miercuri, 4 iunie 2014

38-Noua paradigma

Faptul că lumea se schimbă nu mai este o noutate…Am construit –parcă in grabă- o lume care nu ne satisface pe deplin. Uneori, am senzația că omenirea a fost ca un grup de competitori care și-a propus să construiască case… fiecare a clădit câte o casă, cât de mare sau de înaltă a putut, a ocupat teren, a săpat, a tăiat pădure, a luat materiale câte a apucat…totul părea să fie permis, cu gândirea „scopul scuză mijloacele”.
Cu un zâmbet, organizatorii au anunțat si scopul final al competiției: Competitorii caștigă dacă pot să trăiască împreună în satul pe care l-au creat! 

Ce idee...un sat! Competitorii sunt bulversati- ne uităm la lumea pe care am construit-o- si realizăm ca rezultatul nu este deloc un loc în care poți trăi liniștit si cu bucurie.
Constatam  că nu am lăsat loc de grădini, că unele drumuri nu duc nicăieri, că altele se înfundă si că nu pot ajunge unde ar vrea…ca nu toți avem unde să ne creștem hrana, sau apa, că pădurile care sa ne dea oxigen s-au rarit, că nu avem umbră sau am otrăvit apa, că școala este nefolositoare pe alocuri, ca piața nu poate funcționa…

Preocupați de clădit case am uitat să trăim, am uitat să visăm vise mai înalte, am uitat să fim entuziaști, să cântăm si dansăm…Copii sunt un accesoriu, ceva de îndopat cu școală și desene, și  nu o  misiune nobila. Dezbatem idei dar nu acționăm de frică să nu greșim, ne petrecem viețile încercând să ne asigurăm si sa ne protejăm, nu clădim vise ci metereze. 
Am uitat să ne bucurăm de viață, am uitat să fim noi înșine. Am uitat să îi vedem pe ceilalți, să  cunoaștem. Avem câteva criterii: cați bani are, cum arată si daca am un interes sau nu. Ca urmare, opt cutii in care incape toata lumea…ca urmare, lumea noastra se strange, si se transforma in aceeasi zi a cartiței, trăită la nesfarșit.

Da, oamenii de astazi  dansează (de trei ori pe an, la o nunta), cantă (de cinci ori, același „ la multi ani” fără vlagă), desenează (harta străzilor, eventual), sculptează (vrafuri de hârtii pe birou, scriu (contracte si prezentări de produse fara sens plus lista de datorii și de cumpărături de la supermarket).
Ne trimitem copii la scoală, cursuri,  televizor, oriunde, doar sa ne lase in pace…
Ne punem muzica la computer, privim si ascultăm valurile marii sau ciripitul păsărilor tot la computer…
Mergem desculți trei pași în dormitor și nu știm  cum se simte pământul sub picioare, nici măcar parchetul,  căci avem zeci de perechi de pantofi incomozi, dar la modă.
Ne ascundem de soare si de ceilalți în spatele ochelarilor si sub nenumărate haine din ce in ce mai plasticoase…
Nu mai scriem scrisori de dragoste, nu mai citim poezie, daraămite să o compunem…
Ne dăm mesaje în loc să vorbim față in față și avem 500 de prieteni pe care nu i-am recunoaște pe stradă. La ziua noastra sau la înmormantare vin 10 prieteni, căci restul au altă treabă.
Nu mai mergem pe jos, ci in buncăre de metal, bombănindu-ne unii pe alții, evitând să ne atingem, sa vorbim, să ne zâmbim..
Ne este frică de ceilalți, de noi, de ziua de mâine, de tot...
Măcar dacă am face dragoste mai des…dar suntem epuizați de griji…
Nu mai trăim o viață ci ne uităm la filmele vieților altora…
Ne plângem de toate…așa cum fac si eu acum.

Trebuie sa fie posibil un alt mod de viata!
Cumva, trebuie să o luăm de la capat…Să facem ordine, să regândim din altă perspectivă.  Să vedem ce avem valoros, ce pastrăm, în ce lume si cum vrem să trăim, de fapt?
O lume în care toți să avem șansa de a ne realiza visele, o lume în care toți să ne putem bucura de frumusețe, de armonie, de un climat curat si sănătos, de experiențe îmbucurătoare…
Lumea aceasta este perfect posibilă si semnele ei, din ce în ce mai consistente, au început să apară.
Vei vedea acesta lume dacă vei începe să crezi în ea, dar dacă vei începe să trăiești  chiar și prin gesturi mici, câte puțin în fiecare zi, lumea aceasta se va clădi, consolida.
Trebuie să dărămam gardurile înalte care ne separă de ceilalți, de natură, de noi inșine…

Să trecem de la EU la NOI este un pas extrem de greu uneori. Dar poate fi și simplu și extrem de imbucurător.  
Cartea este o călătorie de la un mod de gândire si implicit un mod de trai „normal” la un mod de gândire si de trai corespunzător unui nou nivel de conștiința, mai evoluat.
Noua paradigmă de gândire este o trecere de la EU la NOI. Dar aceast trecere se face – paradoxal- prin valorizarea si punerea în valoare mai mare a fiecăruia.

Nu este o uniformizare și o reducere, nu vom fi toți „identici și egali”, ci „unici și prețioși”. Ca în natură, unde fiecare are rolul său special și se integrează perfect, fără să fie lipsit de ceva ca să iși îndeplinească acel rol. Fiecare este important, dar fiecare în rolul și cu particularitățile sale.
De aceea, este important ceea ce facem fiecare, ce fel de piesă de puzzle suntem. Trebuie să ne găsim și păstram individualitatea, tocmai ca să fim parte dintr-un intreg mai grandios.
Și viața noastră devine mai intensă, mai aproape de esența noastră, cu cât trăim fiecare clipă mai conștient și mai responsabil, mai armonios si mai aproape de ceea ce ne place cu adevarat sa facem.
Să fim noi inșine este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru acest pământ și pentru ceilalți.
Este un nou mod de gândire, diferit de cum am fost noi educați sau de cum – din inerție- funcționăm. Îmi place să spun că omenirea este ca o mașină căreia trebuie să îi schimbăm roțile ca să poată să meargă mai departe. Doar că schimbarea se face din mers.

Integrăm de fapt un nou mod de gândire, zi de zi, pas cu pas. E o alegere conștienta, nu e obligatorie si nici nu va fi adoptata de toată lumea.  Căci de aceea avem liber arbitru, de aceea avem întotdeauna mai multe opțiuni din care suntem liberi să alegem.
Ce putere avem noi, fiecare, de a schimba lumea? Toată. Căci tot ce se produce in lume este produs pentru că cineva il cumpără. Acel cineva suntem noi. Fiecare. Toate sistemele există pentru că le folosim. De la modul în care ne tratăm corpul si planeta, la modul în care facem cumpărăturile, în fiecare zi luăm decizii mici care se transformă în industrii gigantice sau în dezastre ecologice. Nu realizăm, dar fiecare contribuim la defrișarea planetei, zi de zi, in nenumărate feluri.
Avem posibilitatea acum, aici, să facem mai bine. Nu avem nevoie de nimic altceva. Trebuie doar să facem alte alegeri in modul în care ne facem cumpărăturile, in care ne petrecem timpul, în modul în care relaționăm cu ceilalții…
Mai departe, noul mod de gândire se poate aplica la  modul in care obții veniturile, utilizandu-ți talentele și pasiunile sau chiar –dacă iți dorești- să iți schimbi locul de trai, cu unul mai aproape de natura.
E un mod diferit de a lua deciziile, evident. O altă paradigmă de gândire.
Cartea de fața ilustreaza aplicarea în practică a acestui nou mod de gândire. Sunt capitole dedicate diferitelor subiecte cu care ne confruntam zi de zi:

Corp sănătos pe o planetă curata
Resurse pe care le prețuim

O viață bogată in experiențe
Multumesc editurii Eagle care a facut posibila aparitia acesei carti atat de draga sufletului meu. 
O nouă atitudine umana
Un nou mod de a genera venituri
Timpul- investește inteligent si dă valoare
Cum să iei cea mai potrivită decizie
Schimbarea locului de trai

Comunitatea- sădește si clădește pentru viitor

Invitatie la schimbare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Invitatie deschisa pentru comentarii!